Ivan Gašparovič bol posledný prezident, ktorého prijal Benedikt XVI.

27.02.2013 Celý región

Bratislava 27. februára (TASR) - Slovenský prezident Ivan Gašparovič bol jedinou hlavou štátu, ktorá sa zúčastnila na poslednej verejnej generálnej audiencii pápeža Benedikta XVI. na svätopeterskom námestí vo Vatikáne. Zároveň bol aj posledným prezidentom, ktorého dosluhujúca hlava katolíckej cirkvi prijala na súkromnej audiencii.

"Povedal som mu, že ho Slováci pozdravujú, že ho majú radi a že ho majú v úcte aj tí, ktorí neveria, pretože urobil veľmi veľa pre mier a pokoj vo svete," opísal priebeh stretnutia pred novinármi. Gašparoviča potešilo, že si Svätý otec váži Slovákov za ich oddanosť k viere, pričom mu odovzdal ako darček reliéf Gorazda a list, v ktorom som mu vyjadril úctu za všetkých občanov SR.

Benedikta XVI. podľa Gašparoviča mrzí, že už nemôže vo svojej funkcii zavítať na Slovensko. Nielen prezident, ale aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS) a premiér Robert Fico mu adresovali pozvánku na návštevu SR. Tá sa mala uskutočniť pri príležitosti pripomenutia si 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie, ako aj 20. výročia rozdelenia Československa, a tým pádom nadviazania diplomatických stykov so Svätou stolicou.

V tejto súvislosti pápež vyjadril potešenie aspoň z toho, že sa mohol rozprávať s najvyšším slovenským ústavným činiteľom. Gašparovič poznamenal, že ani jeho abdikácia nie je prekážkou na návštevu SR. "Prijal to s úsmevom. Mal som pocit, že Slovensko mu tak trošku leží na srdci," podotkol.

Počas súkromnej audiencii, na ktorej strávil asi desať minút, na neho pôsobil pápež vyrovnaným a pokojným dojmom. Po Gašparovičovi prijal Benedikt XVI. bavorského premiéra a delegáciu zo San Marina.

Joseph Ratzinger sa dnes objavil poslednýkrát na verejnosti pred jeho štvrtkovou abdikáciou, ktorá nadobudne platnosť o 20.00 h. Lúčilo sa s ním zaplnené Námestie sv. Petra. Medzi nimi boli aj slovenskí pútnici a biskupi, ktorí sa tu zúčastnili na Národnej púti. Tú zorganizovala KBS pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Pápež sa im prihovoril v slovenskom jazyku. Poďakoval sa im za modlitby, ktorými sprevádzali jeho službu nástupcu sv. Petra: "Zo srdca žehnám vás i vaše rodiny vo vlasti. Požehnaný buď Ježiš Kristus."

Gašparovič sa ešte dnes popoludní zúčastní na slávnostnej bohoslužbe v Bazilike sv. Petra, ktorú bude celebrovať emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinál Jozef Tomko. Vo vatikánskej bazilike zároveň navštívi hrob blahoslaveného Jána Pavla II.
 

Vyberte región